20 September 2009

10 August 2009

Behind The Scene LOG BOOK: Heroic Trio Record

Setelah bertungkus-lumus menyediakan segala kertas kerja... bahan untuk presentation... mock-up terawal... dan memacam lagi demi mencari wang untuk kos penerbitan dan percetakan. Multimedia Development Centre atau MDeC telah memberi mandat kat pasukan duo aKO... aKO dan dan brader Gayour... akan BERUSAHA!! Menyiapkan projek kitorang sepantas yang boleh. Kitorang meletakkan nama kumpulan kitorang iLHAM STUDIO yang bakal menerbitkan komik suntikan tempatan terulung kitorang berjudul LOG BOOK: Heroic Trio Record.


Sekiranya korang berminat dengan projek gergasi kitorang ni... errr... dan berminat meng-order komik kitorang yang BEST terlampau. Nantikan kemunculannya... boleh?! Kitorang pun dah up kitorang punya laman web tak berapa nak rasmi di... http://ilhamstudio.puteranime.com

Diulang sekali lagi aaa... lawati laman web kitorang kat... http://ilhamstudio.puteranime.com untuk info terkini komik kitorang yang mampu memberi kegairahan mengamati jalan cerita melampau mendebarkan dan keunggulan karya ilustrasi melampau memukau mata korang kelak. Tak caya...?! Korang tunggu je bila dah keluar kat pasaran tempatan dan seluroh donia sejagat! Best giler-desu!

06 August 2009

Urghh! BLOG AKU!

Muahahaha... akhirnya terdedah gak blog aku yang taklah berkurun sangat pun... tidak dikemaskini sampai la disaat blog aku digebang-gebangkan dlm majalah g3. Seriously... ni pengakuan ikhlas ni aaa... aKO malas... HEHE! Keluar dalam majalah g3 isu 66 plak tu... cuba beli dan usha. Kalo korang tak mampu nak beli... takpe... niii... kat bawah ni aku dah ambik gambar foto majalah dan kat ruangan mana blog ntah pape aKO tu telah digebang-gebangkan tu...



Dalam ruangan berita g3@Newz... ada nampak ka... tuuu... gambar kat bawah tu. Memang betul la petikan ayat... "Blog Aguri yang dah kering idea nak sumbat apa". Ada idea... tapi kering gak... adehh...


Jadi... sempena majalah g3 isu kali ini bertemakan Hari Kebangsaan ke -52... aKO nak ambik kesempatan skali nak ucapkan... SELAMAT MENYAMBUT HARI KEBANGSAAN KE-52... 2009 kepada seluruh pembaca, pembeli, peminjam setia g3 terutamanya... yang layan habis ruangan sisipan majalah g3... BREK!

Akhir kata... kalo nak buka blog... komitmen kena ada. Jangan mcm aKO ni... HEHE! Kejap nak isi... kejap malas... kejap menyampah... dan lain-lain lagi jika ada.

25 September 2008

Video... Hari Raya... Team g3?

Wuhoo!! Dah lama aku tak update blog aku ni. Disebabkan ada permintaan... untuk aku update blog aku ni. So... aku nak update pasal rakaman video ucapan Hari Raya yang sempat aku rakam dan sunting sendiri. Oleh itu... layan...

video

Dikesempatan ini juga... aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI - 1 Syawal 1429H kepada seluruh pengunjung yang melayari blog aku ni... dan... kepada seluruh pembaca setia majalah humor moden tahap ulung gegila... G-Threeee...

Sekiranya ada salah dan silap mahupun terkasar bahasa... aku memohon ampun dan maaf kat korang. Geng2 g3... maafkan aKO... aKO budaq baek... maafkan aKO yaa. Tahun ni balik kampung gak... HUHU.

Maaf Zahir & Batin... dan Terima Kasih


Ikhlas daripada,

Nas-AGURI
Penulis Kreatif & Wartawan g3

20 May 2008

SELAMAT HARI IBU 2008

Disebabkan mak aku juga penonton setia Naruto dan Shin-chan...
...aku nak ucapkan SELAMAT HARI IBU 2008... jasa dan pengorbanan mu tetap ku kenang. Mama memang BEST!

video
Original Anime Music Video
by Amanda



Susah betul nak cari animasi yg banyak mempamerkan tema keibuan... dengan kualiti animasi yang superb... taraf masterpiece. Tapi... japanese animation a.k.a anime... senang nak jumpa. Itulah antara faktor kenapa anime dikatakan mudah diminati kerana bersifat lebih global.

27 April 2008

EMPAYAR ANIMASI ASIA ...Reborn!

Komfem...! Tak semua orang Malaysia tahu pasal animasi negara jiran kita. Misalnya negara Filipina... err... pernah dengar Philipine Animation Studio Inc. (PASI) yang turut terlibat ngan projek pembikinan animasi karakter Dato Lat... Kampung Boy. Diorang pun dah lama gak mempergiatkan industri pembikinan animasi diorg... cuma korang je tak nak ambik tahu (yg ambik tahu... takpe). Selalunya aku bagi poin kat animasi Jepun atau Amerika sebagai contoh... sebab rujukannya lebih banyak, pelbagai dan advance. Tapi... cam tak berapa berkesan la kaedah yg aku gunakan. Dah la tak berkesan... ada plak sampai emosional ntah pape ntah salahkan aku plak. Kitorang nak bagi semangat je.

Jadi... aku nak tunjukkan contoh video animasi negara jiran kita samada dari segi sentuhan idea, pengaruh/influence, manipulasi kesan khas atau gaya dan kaedah kerja pembikinan animasi seperti dipraktikkan kat Amerika dan Jepun nun. Diorang dulu pun cam kita gak... belajar dan terus dewasa mengikut permintaan pasaran dan kehendak golongan sasaran. Video tu... boleh gak dijadikan sebagai rujukan atau panduan untuk korang. Mana la tau... kot-kot ada kalangan korang ada pendam cita-cita nak jadi barisan animator profesional Malaysia barangkali. Hmm... kalo contoh video animasi tu pun masih gak tak bleh nak terima. Aku pun dah tak bleh nak tolong lagi dah.

Ahh... layan aje la video kat bawah ni...


video
Produk studio ArtFarm Asia - Filipina. Eh! Apasal ada animasi
Malaysia plak dalam tu? Hoho... tau takpe.


video
Filipina: Filem animasi URDUJA... rekaan
karakter mirip ala-ala Walt Disney.


video
Thailand: Cel-Shading... atau Toon Shading... atau apa-apa aje la
istilahnya... digunakan dalam pembikinan animasi NAK.


video
Filipina: Karakter hero animasi DAYO mirip sorang karakter
dalam animasi Anak-Anak Sidek

video
China: STORM RIDER a.k.a Pedang Setiawan...
mesti
korang dah tau -kan. Bagi yang tak tahu... sekali pandang cam animasi
buatan Jepun... sebenarnya bukan. Cara pembikinan je sama.


Huh! Taraf international tu. Sebenarnya banyak lagi animasi buatan Asia... tapi... tak larat la aku nak tunjukkan semua kat sini. Kalau betul korang berminat nak tahu... cuba berusaha cari dulu. Kalau tak jumpa... takpe... janji korang tau diorang boleh bikin. Mesti ada yg akan tanya aku lagi ni... "apasal tak letak contoh video dari Malaysia?" Come on la... korang duduk kat Malaysia... baca suratkhabar Malaysia... takkan la itu pun aku nak bagi tahu juga. Ishh!

Amacam... ada rasa cam nak bersaing ngan diorang cara sihat ke tak. Semangat dah tengah membara tu... takkan takde kot... HUHU! No more alasan. Akhir kata... terima kasih kerana menonton-desu! ("-_-)


p.s:
Agak-agak korang... animasi diorang tu masuk Malaysia ke tak? Sebab... memang susah betul aku jumpa... filem diorang tayang kat panggung Malaysia.

26 April 2008

MELUKIS KARTUN CARA GAYOUR 2008

Gua (...membahasakan diri cara Gayour la pulak) ...orang pertama jadik bahan ujikaji brader Gayour untuk team g3... huh! Gua jugalah orang yg paling teruja skali... err... bukan sebab beliau bikin buku... tapi... kandungan dan pengisian yang brader Gayour cuba sampaikan dalam penulisan bukunya itu seakan satu revolusi pembelajaran terbaru dalam sejarah penerbitan buku cara-cara melukis kat Malaysia ni. Secara spontannya... akibat terlampau teruja... jari gua secara tak sengaja telah menaip dan menyiarkan buku karyanya dalam ruangan khas majalah sisipan BREK! g3. Ketika itu jugalah... brader Gayour telah menerima salinan cenderahati pertama dari pihak Alaf 21 pada 1 April 2008. Akhir kata... gua caya sama lu la itu macam... HUHU!

As Seen On... g3 Isu 51
Mei 2008


Muka depan...


Terima Kasih Juga... Wuhoo!!

Kepada korang yang masih samar-samar lagi dengan sejarah perkembangan kartun di Malaysia. Buku Melukis Kartun Cara Gayour... turut memuatkan artikel mengenainya untuk mereka-mereka yang dah komfem untuk komitmen dgn. bekerjaya sbg. kartunis, pelukis komik mahupun pelukis ilustrasi sbg kerjaya profesional pilihan korang. Jangan lupa aa... beli cepat2... karang habis. Oleh itu... SELAMAT MEMBACA-desu!

19 April 2008

BUDAK LAPOK... Animasi 50:50

Kalau nak aku ceritakan semula pasal filem animasi Budak Lapok… mungkin ianya adalah sebuah cerita epik yg sudah lapuk utk dihebohkan. OK la… mungkin korang pun malas nak cerita atau ambik tau -kan. Tapi… apasal ada lagi org masih bertanya… best atau tak best filem animasi tu. Tak salah lerrr kalo bertanya… polis pun tak marah… polis marah ka? HAHAHA… OK la… aku tak kisah pun sbb aku suka orang bercerita dgn aku pasal perkembangan animasi negara. Ianya juga sebuah topik menarik yg patut sesame kita kongsi dan melihat pendekatan atau alternatif lain untuk terus memperjuangkan industri animasi tempatan kita.

Pada pendapatan patik… err… pada pendapat aku la pasal filem animasi BUDAK LAPOK… ialah… Budak Lapok adalah sebuah filem animasi tempatan yang berjaya dari segi persembahan kualiti animasi… sayangnya… pemilihan tema dan penceritaan yang dipertontonkan seakan sebuah siri animasi TV untuk tontonan kanak-kanak semata-mata. Tapi -kan… kalo betul la filem animasi ni disasarkan kepada seisi keluarga… terutamanya untuk golongan penonton dewasa. Terus terang aku cakap… fail! Gagal! Kalo ayat popular brader Gayour pula… CRAP!

Korang jangan pula mengada-ngada nak marah aku sbb aku minat layan animasi antarabangsa seperti Amerika dan Jepun… jadi... aku guna alasan itu, kata filem animasi Budak Lapok gagal. Come on la my friend… kalo korang pun antara golongan orang yg. berfikiran tipikal mcm tu… sampai bila-bila pun… animasi tempatan kita tak ke mana le. Aku tetap menyokong… support… industri animasi tempatan. Kalau tak… buat apa aku susah-susah menghabiskan duit poket semata-mata nak tengok animasi Malaysia! Aku bangga sbb Malaysia boleh buat animasi… cuma… aku jadi kureng bangga apabila hasilnya tak berjaya membuatkan aku teruja. Itu je. Sama la juga kes dengan animasi antarabangsa… korang ingat semua animasi diorg tu best ke? Tak dapat la beb! Diorang pun ada gak animasi yang gagal... fail.

MANN SPIDER ...filem animasi tempatan yang aku tersangat
ingin tengok... sampai sekarang aku tetap setia menunggu. Jadi ke tak tayang?


Ingat lagi tak… kartun animasi pendek tahun 80-an… yang disiarkan oleh RTM suatu ketika dulu. Pada pendapat aku… animasi hikayat sang kancil dengan buaya… atau arnab dengan kura-kura… monyet… kerbau… gagak dan segala… adalah animasi yang aku anggap… yang PALING TERBAIK pernah wujud di kaca TV Malaysia. Sayangnya… selepas pengenalan terhadap filem animasi Silat Lagenda… dlm zaman populariti Usop Sontorian… Keluangman… pembikinannya seakan tidak menggunakan formula pembikinan animasi cara terdahulu. Mula-mula animasinya OK... bila dah lama sangat... seolah-olah telah mempamerkan kualiti animasi ala-ala takde mood nak bikin… HAHA! Aku faham… kos pembikinan dan pulangan keuntungan jadi ukuran atau faktor utamanya. Aku tak nafikan itu semua… tapi… janganlah sampai menjatuhkan kualiti pembikinan animasi tempatan sampai ke tahap tu. Mcm buat kerja asal boleh tayang je… ish! Korang ni! Serius la skit!

Aku bet… mesti korang bangga dgn. animasi Kampung Boy -kan? Tapi… korang pasti ke… animasi tu adalah pure buatan Malaysia sehinggakan ada kata-kata bangga tak hingat donia kononnya kita berjaya hasilkan sebuah animasi tahap international. Serius aku cakap… persembahan karakter dan latar tempat sememangnya adalah ciptaan asal Dato Lat… tapi… yg bikin bukan kita. Jadi… aku cuma bangga sbb… unsur atau eleman berkonsepkan budaya Malaysia berjaya dipertontonkan kat Jepun, Jerman, USA, Singapura, Filipina dan dot-dot-dot. Bagaimana dengan siri TV animasi Anak-Anak Sidek pula? Korang tau ke…? HAHAHA… tau takpe.

Hmm… cukup setakat ni dulu. Kalo nak bincang pasal tu… sampai 100 tahun kemudian pun tak habis la. Err… lupa lak nak cakap… aku bercerita pasal pembikinan animasi 2D… bukan 3D. Sbb tu aku tak senaraikan siri animasi Saladin, Upin & Ipin, Kacang dan Geng The Movie. Aku prefer 2D animation… sbb… aku lebih terpesona dgn nilai-nilai seni, artistik dan kreativiti yg dipertontonkan. Tu je.

Overall... filem animasi BUDAK LAPOK... masih mempamerkan kualiti persembahan animasi yang terbaik. Hmm... BEST... cuma... 50:50 je. Amat sesuai sbg. tontonan santai kanak-kanak... bukan orang dewasa.